HET BESTE INTERNET, TELEVISIE EN TELEFONIE, GEWOON BIJ PLINQ

De toekomst van analoge TV

De toekomst van analoge TV

Bij de meeste Nederlandse providers kunt u tegenwoordig verschillende vormen van TV kijken. Heeft u daarnaast een goedwerkende internetverbinding (bij voorkeur één met voldoende bandbreedte) dan is het ook mogelijk om zelf via het internet TV diensten binnen te halen. Dit wordt ook wel OTT of over-the-top genoemd. Denk bijvoorbeeld aan Netflix, Videoland, Amazon Prime of NLZIET.

Als provider levert PLINQ in een aantal gebieden in Nederland* ook nog een analoog TV signaal. Maar is er nog toekomst voor analoog TV signaal?

Even kort: wat is een analoog TV signaal?

Analoge TV is eigenlijk de ‘’oude manier’’ van TV kijken. Via de coaxkabel bij u in de woning wordt een beperkt aantal zenders (vaak maximaal 25) in minder scherpe beeldkwaliteit aangeboden. Inmiddels is analoge TV al ruim 50 jaar oud.

Steeds vaker wordt er echter ruimte gemaakt voor digitale TV. Onze televisietoestellen worden steeds groter, innovatiever en met digitale televisie kijkt u naar meer zenders in hoogwaardiger beeldkwaliteit.

Om digitaal TV te kunnen kijken dient uw TV toestel geschikt te zijn (DVB-C te ondersteunen). Is dit niet het geval dan kan een analoog TV signaal vooralsnog de uitkomst bieden om toch TV te kunnen kijken.

De toekomst van analoge TV

De toekomst van analoge TV komt in Nederland steeds meer onder druk te staan. Grote Nederlandse providers zoals Ziggo, Delta en Caiway hebben inmiddels al geruime tijd de doorgifte van het analoge TV signaal stopgezet.

Waarom deze ontwikkeling?

Steeds minder behoefte aan analoge TV

Kijkt u op dit moment nog uitsluitend analoog TV dan bent u in de absolute minderheid. Steeds meer huishoudens in Nederland hebben namelijk een TV toestel die digitale TV (DVB-C) ondersteunt. Digitale TV biedt voordelen ten opzichte van analoge TV, waardoor gebruik van analoge TV alleen maar verder zal dalen.

Rechthebbenden bepalen

Verschillende rechthebbenden (eigenaren van TV zenders/content) besluiten om hun TV signaal alleen nog in een hoogwaardige kwaliteit (HD/4K) uit te zenden. Het omzetten van deze signalen naar mindere kwaliteit is een kostbare aangelegenheid en wordt vanwege beperkt gebruik dus niet meer gedaan.

Onderhouden analoog TV netwerk kostbaar

Ook het onderhouden van een analoog TV netwerk is kostbaar. Gezien de lange levensduur van analoge TV in Nederland, draaien de meeste analoge TV netwerken inmiddels al een geruim aantal jaren. Het onderhouden van deze netwerken is kostbaar.

Wat betekent dit voor de toekomst?

Op basis van de trends die wij als provider in de markt zien verwachten wij dat analoge TV in de toekomst steeds verder uitgefaseerd zal gaan worden.

Vraag en aanbod bepaalt dat het aanbieden en onderhouden van het analoge TV netwerk steeds minder rendabel wordt. Hierdoor zullen bestaande netwerken voorlopig nog wel in stand blijven, maar indien de kosten voor onderhoud onvoldoende opweegt tegen de voordelen voor de klant, zal vroeg of laat analoge TV stopgezet gaan worden.

Wat kunt u doen om voorbereid te zijn?

Kijkt u nog analoge TV en wilt u voorbereid zijn? Maak dan gebruik van één van onze volgende tips:

Tip 1: kijk of uw TV geschikt is voor digitale TV (DVB-C)

Misschien is uw TV gewoon geschikt voor digitale TV? Raadpleeg de handleiding van uw TV toestel om te achterhalen of uw toestel (DVB-C) ondersteunt. Is dit het geval dan kunt u met behulp van de handleiding uw TV naar digitale zenders laten zoeken. Kijk voor meer informatie op: https://www.plinq.nl/veelgestelde-vragen/.

Tip 2: schaf een losse digitale decoder aan

Om uw analoge TV geschikt te maken voor digitale TV kunt u een digitale decoder aanschaffen. Met dit kastje bij uw TV ontvangt u meer zenders in hogere kwaliteit. Let bij de aanschaf op of de decoder geschikt is voor digitale TV (DVB-C).

Extra tip: kijk ook eens op marktplaats. Hier vind u er veel, voor een scherp prijsje. 😉

Tip 3: kies voor interactieve TV

Vrijwel alle Nederlandse providers (waaronder PLINQ) bieden u ook interactieve TV. Sluit een abonnement af en ontvang een interactieve TV ontvanger van uw provider. U ontvangt via dit kastje een ruim zenderaanbod in hoogwaardige kwaliteit.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Bel dan op werkdagen van 08:00 tot 18:00 uur met onze klantenservice via 088-7768444 of mail naar klantenservice@plinq.nl.

* Analoge TV wordt door PLINQ aangeboden aan abonnees met TV in hun abonnement in de volgende gebieden: HSLnet, Weconnect Waalre, E-Fiber Boekel/LVCnet, Dalfsen, De Kop Breed en Breedband Loosdrecht.

Nieuws

PLINQ Loopfestijn Dalfsen

Na twee jaar afwezigheid zijn wij bij PLINQ blij dat het PLINQ Loopfestijn Dalfsen dit jaar doorgaat! Op drie september

Nieuws

Glasvezel in Salland

Het glasvezelnetwerk in het buitengebied van Salland is inmiddels vrijwel overal aangelegd! Toch is nog niet iedereen aangesloten. Nu aansluiten,

Nieuws

Aanleg glasvezel

De aanleg van glasvezel: Wat kunt u verwachten? De aanleg van glasvezel in Nederland gebeurt in hoog tempo. PLINQ is